نفقه زن چیست؟
نفقه در لغت به معنی هزینه و خرجی است . مطابق قانون مدنی ، پرداخت نفقه زن بر عهده شوهر است . علت این موضوع این است که در ایران انجام امور داخلی خانه بر عهده زن می باشد و این مردان هستند که وظیفه تأمین هزینه های زندگی خانواده را بر عهده دارند . به همین مناسبت قصد داریم در این مقاله به بررسی نفقه بپردازیم:
بر اساس قانون مدنی ، در عقد دائم مرد موظف است به همسر خود نفقه بدهد . حتی به لحاظ قانونی ، پرداخت نفقه در دوران عقد نیز بر عهده مرد است . اهمیت انجام این وظیفه سبب شده است تا قانونگذار برای عدم پرداخت نفقه ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه و ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه در نظر بگیرد . بعلاوه اینکه ، الزام مرد به پرداخت نفقه سبب شده است که در صورتی که وی در طول مدت مشخصی از پرداخت نفقه به زن خودداری کند ، برای زن حق طلاق به وجود بیاید . در عقد موقت مرد الزامی به پرداخت نفقه به همسر خود نخواهد داشت ، مگر اینکه زن و مرد بر سر این موضوع با هم توافق کنند .
بر اساس ماده 1107 نفقه زن عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از جمله مسکن ، البسه، نان ، اثاث منزل و هزینه های بهداشتی و درمانی . حتی اگر زن به خدمتکار احتیاج داشته باشد یا به داشتن آن عادت داشته باشد هم مرد موظف است برای زن خدمتکار بگیرد . بنابراین ، در پاسخ به این سوال که نفقه شامل چیست ، باید گفت که در ماده 1107 قانون مدنی مصادیقی از نفقه مورد اشاره قانونگذار قرار گرفته است ؛ اما این مصادیق انحصاری نیستند. بلکه نفقه زن طبق این ماده شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود . بنابراین ، ملاک در پرداخت نفقه به زن ، در درجه اول رفع نیازهای زن است.
مبلغ نفقه زن
گاهی ممکن است که مردی نفقه همسر خودش را نپردازد و همین مسئله سبب بروز اختلاف میان طرفین و اقامه دعوا از جانب خانم شود . در پی رسیدگی به دادخواست نفقه زن ، این سوال مطرح می شود که مبلغ نفقه زن چقدر است . در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در هیچ یک از مقررات قانونی ، میزان نفقه زن تعیین نشده است . بلکه تعیین مبلغ نفقه زن در پی رسیدگی به دعوا توسط دادگاه و بر اساس نیازهای متعارف زن انجام می شود . در واقع تعیین مبلغ نفقه زن توسط کارشناس نفقه دادگاه و بر اساس نیازهای زن و همچنین عرف منطقه و امثال زن تعیین و به وی پرداخت می شود
برای کسب اطلاعات بیشتر و میزان نفقه سال 1400 به مقالات سایت مشاوره حقوقی نیروانا مراجعه نمایید.